„Na św. Marcina – gęś do komina”, „Wesele Marcina, gęś i dzban wina” – nazywana arystokratką wśród drobiu gęś doczekała się swojego święta.
Jak co roku przypada ono w listopadzie i za sprawą ogólnopolskiej akcji „Gęsina na św. Marcina” – ptak ten coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. U Wieniawy również nie mogło jej zabraknąć! Nie wszyscy zapewne wiedzą, że gęsina jest produktem sezonowym i świeżą gęś można kupić jedynie w listopadzie i grudniu. I właśnie teraz, specjalnie dla naszych Gości w restauracji „U Wieniawy” serwujemy wyjątkowe, nawiązujące między innymi do dawnych, polskich przepisów – menu z gęsiną w roli głównej. Szczególnie polecamy:
- Tatar z gęsiny z sosem śliwkowo-kawowym
- Wędzony Półgęsek z sosem truflowym i sałatą
- Żołądki gęsie w emulsji maślanej z fasolą z orzełkiem
- Foie Gras smażona w Calvadosie, podana na Brioche z konfitura śliwkowa
- Pierogi z gęsiną i sosem jeżynowym
- Krupnik na gęsi
- Noga gęsi długo pieczona z zapiekanką z dyni, ragout śliwkowym i sosem różano-pigwowym
- Gęś w całości, serwowana przy stole, podana kopytkami, modrą kapustą i sosem śliwkowym (tylko na wcześniejsze zamówienie)
Gęsina „U Wieniawy” – poznajcie jej wszystkie pyszne odsłony!
Zapraszamy do rezerwacji stolików:
Telefon kontaktowy: +48 573 000 526
e-mail: biuro@uwieniawy.pl