Wiosna to czas, w którym wszystko kwitnie, a natura budzi się do życia. Budzi się jednak także apetyt ludzki, spragniony kulinarnych doznań po ciężkiej i trudnej dla wszystkich zimie. Pierwszym krokiem powinno być odwiedzenie miejsc, do których wiosna wkradła się nie tylko we wnętrze, lecz także w menu.

Restauracja U Wieniawy przyciąga gości, kusząc ich aromatycznymi i bogatymi w smak potrawami, których kosztowanie to nie tylko przyjemność, to także fantastyczne doznania kulinarne. Próżno ich szukać gdzie indziej. Oto dania, których warto skosztować w tym sezonie!


Wiosna nie tylko w duszy – talerz pełen smaków!


Restauracja U Wieniawy wita wiosnę z rozmachem i przygotowała się na jej nadejście najlepiej, jak tylko mogła. Spostrzec to można w bogatym menu, które zostało specjalnie przygotowane przez szefa kuchni, aby spełnić wszelkie pragnienia gości bywających w restauracji.

Wiosna w kuchni to ogrom możliwości pracy z produktami jak najwyższej jakości, a swoje przełożenie ma to w aromacie, jak i smaku potraw podawanych w restauracji. Będąc U Wieniawy, warto zacząć od przystawek, które pobudzą kubki smakowe i zachęcą do dalszego próbowania dań. Dla osób preferujących wiosenne składniki poleca się spróbowanie kompozycji sałat z wątróbkami drobiowymi, szparagami i sosem balsamico. Smakuje obłędnie, a jest przy tym niewiarygodnie lekka. To sałatka, która muśnie Twoje zmysły i zostanie w sercu na dłużej!

Zostając przy temacie dań lekkich, a zarazem delikatnych, których smakiem pożegnamy doszczętnie zimę, nie można nie wspomnieć o szparagach przygotowywanych w wyjątkowy sposób. Podawane są one z jajkiem poche i sosem holenderskim. Jest to danie, które sprawdzi się na śniadanie, a także jako lekka przekąska przed głównym daniem.


Nic nie oddaje smaku wiosny tak, jak młode warzywa, których aromat jest niesamowicie intensywny. Podobnie jest z ich smakiem. Dla osób kochających tego typu klimaty poleca się gzik. Jest to danie z młodych ziemniaków podawanych wraz z twarożkiem zmieszanym ze świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem. Całość uzupełnia dodatek zielonych szparagów. Jest to klasyczne danie, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa!


Wiosenne możliwości – zupy U Wieniawy


Grzechem jest nie skosztować pyszności w postaci zup, jakie oferuje szef kuchni w tym sezonie. Kradnie serca gości i na tej płaszczyźnie, dlatego nie warto się opierać pokusom – są one tego warte! Na uznanie zasługuje chłodnik litewski podawany w towarzystwie jajka ugotowanego na twardo. Jest to orzeźwiająca propozycja na wiosenne, ciepłe słońce, które zaczyna grzać coraz mocniej. Dla osób preferujących ciepłe przystawki polecana jest zupa z młodej botwiny. Kto choć raz jej spróbuje, nigdy nie zapomni jej smaku – jest niezwykle aromatyczna i odpowiednio doprawiona. Fani wiosennych zup nie zostaną zawiedzeni, bowiem to nie jedyne propozycje w menu U Wieniawy. Skosztować także można zupy szczawiowej, która podobnie, jak chłodnik, podawana jest wraz z ugotowanym jajkiem.


Apetyt rośnie w miarę jedzenia – dania główne, których musisz skosztować w tym sezonie!


Wiosna U Wieniawy trwa w pełni i warto się tam wybrać, aby doznać kulinarnych uniesień. Fani dań bardziej sycących nie muszą się martwić, bowiem szef kuchni zadbał także o ich potrzeby. Zacznijmy od pierogów, które niektórzy traktują jako nieco większą przystawkę.
Spodziewać się ich tu można z farszem o smaku koziego sera połączonego z młodą botwiną. Pozostając przy klasyce, warto spróbować także kotleta mielonego, który podawany jest wraz z młodymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak korzystnie wpływa na zdrowie spożywanie ryb, nie należy zatem odmawiać sobie pieczonego suma, którego smak dopełnia sos meuniere, jak i podawane wraz z nim młode ziemniaki.
Podążając za tropem bardziej wyszukanych smaków, zainteresować powinno danie z królika, któremu towarzyszą młode ziemniaki i sałata masłowa w jogurcie. Wykwintni smakosze mogą odnaleźć raj po zjedzeniu steka z polędwicy sezonowanej z sosem bearnaise. Serwowany jest on wraz ze szparagami i młodymi ziemniakami.


Przyjemności zostaw na koniec – wiosenne desery U Wieniawy


Nadejście wiosny należy odpowiednio świętować, a co za tym idzie – nie odmawiać sobie najlepszych przyjemności. Z tego względu zaleca się spróbowanie lodów rzemieślniczych, tworzonych z największą starannością. Przygotowywane są z produktów jak najwyższej jakości, co można poczuć już przy pierwszym zderzeniu z kubkami smakowymi. Dla osób ceniących owocowe wariacje szef kuchni oferuje ptasie mleczko z sezonowymi truskawkami.
Rozpływa się na podniebieniu, a smakuje przepysznie!

Restauracja U Wieniawy słynie z aromatycznych i bogatych w smak potraw. Wiosna jest jedną z ulubionych pór roku szefa kuchni, co dostrzec można w serwowanych tam daniach. Młode warzywa przygotowywane są na rozmaite sposoby, a sezonowe owoce towarzyszą nie tylko deserom. Nie warto zatem odmawiać sobie przyjemności, jaką jest kosztowanie tychże dań. Bądź dla siebie dobry i wstąp do restauracji U Wieniawy, aby przywitać wiosnę w jak najlepszym stylu.