Blog

„Poznaj aktualności z życia naszej kuchni i ciekawostki o przedwojennej Warszawie”

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret

Soczysta, aromatyczna, zaskakująca. Oficjalną nazwę otrzymała około 1814 roku, choć jadano ją już wcześniej. Dziś o dekadentce w czystej postaci: Polędwicy Wellington. To niezwykłe danie otrzymało...

Najważniejsze święta wojskowe obchodzone w Polsce

Najważniejsze święta wojskowe obchodzone w Polsce

Polska historia jest obszerna i bogata w ważne daty zapisane w szkolnych podręcznikach. Losy Polaków nie należały do prostych na przełomie kilku ostatnich wieków. Powiadają, że aktualnie żyjemy w...

Dobry szef kuchni, co to tak naprawdę oznacza?

Dobry szef kuchni, co to tak naprawdę oznacza?

Planując wyjście do restauracji mamy pewne wymagania wobec wybranego miejsca. Jako klient oczekujemy, aby zamówione danie nam smakowało. Ponadto doceniamy oryginalność potraw, niespotykane...

Tatar, jako przysmak Polaków.

Tatar, jako przysmak Polaków.

Tatar, czyli połączenie surowego, siekanego mięsa wołowego z dodatkiem surowego żółtka oraz składników dobieranych wedle uznania. Dodatki, z których w Polsce najczęściej się korzysta podczas...

Sztuka platingu, czyli kompozycja na talerzu. 

Sztuka platingu, czyli kompozycja na talerzu. 

Nie bez powodu mówi się, że najpierw jemy oczami. Bardzo często słyszymy to określenie i jest w tym ogromna racja. To jak wygląda danie, ma duży wpływ na to, czy apetycznie będziemy je jeść. Jeśli...

Czy jedzenie może powodować szczęście?

Czy jedzenie może powodować szczęście?

Jesteś tym, co jesz! Nie bez powodu tak się mówi. Jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale na nasz cały organizm.  Bogata w składniki odżywcze dieta pozwala wykorzystywać jego...

Godziny otwarcia

Poniedziałek – Niedziela
od 12:00 do ostatniego gościa

Adres

Plac Piłsudskiego 9
00-078 Warszawa
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska