Blog
„Poznaj aktualności z życia naszej kuchni i ciekawostki o przedwojennej Warszawie”

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret
Soczysta, aromatyczna, zaskakująca. Oficjalną nazwę otrzymała około 1814 roku, choć jadano ją już wcześniej. Dziś o dekadentce w czystej postaci: Polędwicy Wellington. To niezwykłe danie otrzymało...

Najważniejsze święta wojskowe obchodzone w Polsce
Polska historia jest obszerna i bogata w ważne daty zapisane w szkolnych podręcznikach. Losy Polaków nie należały do prostych na przełomie kilku ostatnich wieków. Powiadają, że aktualnie żyjemy w...

Dobry szef kuchni, co to tak naprawdę oznacza?
Planując wyjście do restauracji mamy pewne wymagania wobec wybranego miejsca. Jako klient oczekujemy, aby zamówione danie nam smakowało. Ponadto doceniamy oryginalność potraw, niespotykane...

Tatar, jako przysmak Polaków.
Tatar, czyli połączenie surowego, siekanego mięsa wołowego z dodatkiem surowego żółtka oraz składników dobieranych wedle uznania. Dodatki, z których w Polsce najczęściej się korzysta podczas...

5 warunków, które trzeba spełnić, by stać się oficerem kawalerii polskiej
Jeśli marzysz o tym, aby zostać oficerem kawalerii polskiej, to koniecznie musisz wcześniej spełnić 5 najważniejszych warunków. Przekonaj się, jak możesz spełnić swoje marzenie i wstąpić do wojska,...

Jak zmieniła się branża gastronomiczna podczas pandemii?
Pandemia odcisnęła swoje piętno na całej polskiej gastronomii. Restauratorzy zmuszeni byli do ponownego przemyślenia strategii swojego biznesu oraz wdrożenia nowych, poważnych zmian. Dostosowanie do...

Sztuka platingu, czyli kompozycja na talerzu.
Nie bez powodu mówi się, że najpierw jemy oczami. Bardzo często słyszymy to określenie i jest w tym ogromna racja. To jak wygląda danie, ma duży wpływ na to, czy apetycznie będziemy je jeść. Jeśli...

Czy jedzenie może powodować szczęście?
Jesteś tym, co jesz! Nie bez powodu tak się mówi. Jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale na nasz cały organizm. Bogata w składniki odżywcze dieta pozwala wykorzystywać jego...

Najbardziej lubiane restauracje Bolesława Wieniawy- Długoszowskiego w Warszawie.
Dwudziestolecie międzywojenne, to bardzo ciekawy okres w towarzysko-gastronomicznej historii Polski. Ludzie bawili się na potęgę. Za Pudelka, Pomponika i Facebooka służyły parkiety czy wielkie...

Tradycja jedzenia śledzia w Polsce. Dlaczego uznajmy go za przysmak?
Każdy Polak zapytany, który kraj jest królestwem śledzia, bez wahania odpowie: Polska! Śledzie tak bardzo wrosły w nasze narodowe przyzwyczajenia kulinarne, że nie bardzo mamy ochotę dzielić się ich...
Godziny otwarcia
od 12:00 do ostatniego gościa
Adres
00-078 Warszawa