Blog
„Poznaj aktualności z życia naszej kuchni i ciekawostki o przedwojennej Warszawie”

Ulubione polskie danie – pierogi!
Tęsknią za nimi Polacy na obczyźnie, zawsze zamawiamy je u mamy i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt – mowa oczywiście o pierogach, które dla wielu są synonimem naszej narodowej potrawy. Pierogi w...

Jak wybrać restaurację na spotkanie biznesowe?
Dzisiaj wizyta w restauracji to już nie tylko okazja do spróbowania pysznych potraw czy spotkania z rodziną. Chodzimy też do nich na spotkania biznesowe, kolacje z potencjalnymi klientami czy obiady...

Dlaczego Polacy kochają Andrzejki?
Noc z 29 na 30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią jedna z najlepszych okazji do zabawy – Andrzejki. Od lat towarzyszy im wiele przesądów i wróżb, które Polacy uwielbiają do dziś....

Tradycja kontra nowoczesność – walka czy symbioza?
Najbardziej lubimy smaki, które dobrze znamy. Dlatego tak popularna jest kuchnia tradycyjna. Kuchnia nowoczesna zmusza nas do wychodzenia poza strefę naszego komfortu – tutaj zaczynamy mówić o...

Przyprawy z XX-lecia międzywojennego
Przedwojenna kuchnia znacznie różniła się od tej, którą znamy dzisiaj – również pod względem przypraw. Chociaż niektóre z nich w swojej kuchni ma do dzisiaj każda kucharka, to wiele z nich zostało...

Czym się wyróżnia restauracja Premium?
W czasach kiedy na każdej ulicy mamy kilkadziesiąt restauracji, naprawdę ciężko poznać taką, która wyróżnia się poziomem. Nazywamy ją restauracją Premium – co to jednak oznacza? Restauracja Premium...

Jedzenie na mieście – już nie tylko na specjalnie okazje
Minęły czasy, kiedy wyjście do restauracji było tylko niedzielną atrakcją. Dzisiaj Polacy korzystają z dobrze rozwiniętej gastronomii, smaków ze wszystkich stron świata i nowych konceptów...

Kolacja we dwoje u Wieniawy
Dwoje, to para, troje to już tłok. U Wieniawy znamy doskonale to stare powiedzenie. Dlatego też dla tych, którzy szukają intymności, spokoju i smaku (dobrego pod każdym względem), mamy coś...

Grzyby w kuchni
Przez długie lata sądzono, że mają wyłącznie walory smakowe. Dlatego chętnie wykorzystywano je do przyrządzania aromatycznych zup i sosów, używano jako składnik podnoszący smak dań mięsnych. Okazuje...

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret
Soczysta, aromatyczna, zaskakująca. Oficjalną nazwę otrzymała około 1814 roku, choć jadano ją już wcześniej. Dziś o dekadentce w czystej postaci: Polędwicy Wellington. To niezwykłe danie otrzymało...
Godziny otwarcia
od 12:00 do ostatniego gościa
Adres
00-078 Warszawa