Blog

„Poznaj aktualności z życia naszej kuchni i ciekawostki o przedwojennej Warszawie”

Ulubione polskie danie – pierogi!

Ulubione polskie danie – pierogi!

Tęsknią za nimi Polacy na obczyźnie, zawsze zamawiamy je u mamy i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt – mowa oczywiście o pierogach, które dla wielu są synonimem naszej narodowej potrawy. Pierogi w...

Jak wybrać restaurację na spotkanie biznesowe?

Jak wybrać restaurację na spotkanie biznesowe?

Dzisiaj wizyta w restauracji to już nie tylko okazja do spróbowania pysznych potraw czy spotkania z rodziną. Chodzimy też do nich na spotkania biznesowe, kolacje z potencjalnymi klientami czy obiady...

Dlaczego Polacy kochają Andrzejki?

Dlaczego Polacy kochają Andrzejki?

Noc z 29 na 30 listopada zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią jedna z najlepszych okazji do zabawy – Andrzejki. Od lat towarzyszy im wiele przesądów i wróżb, które Polacy uwielbiają do dziś....

Przyprawy z XX-lecia międzywojennego

Przyprawy z XX-lecia międzywojennego

Przedwojenna kuchnia znacznie różniła się od tej, którą znamy dzisiaj – również pod względem przypraw. Chociaż niektóre z nich w swojej kuchni ma do dzisiaj każda kucharka, to wiele z nich zostało...

Czym się wyróżnia restauracja Premium?

Czym się wyróżnia restauracja Premium?

W czasach kiedy na każdej ulicy mamy kilkadziesiąt restauracji, naprawdę ciężko poznać taką, która wyróżnia się poziomem. Nazywamy ją restauracją Premium – co to jednak oznacza? Restauracja Premium...

Kolacja we dwoje u Wieniawy

Kolacja we dwoje u Wieniawy

Dwoje, to para, troje to już tłok. U Wieniawy znamy doskonale to stare powiedzenie. Dlatego też dla tych, którzy szukają intymności, spokoju i smaku (dobrego pod każdym względem), mamy coś...

Grzyby w kuchni

Grzyby w kuchni

Przez długie lata sądzono, że mają wyłącznie walory smakowe. Dlatego chętnie wykorzystywano je do przyrządzania aromatycznych zup i sosów, używano jako składnik podnoszący smak dań mięsnych. Okazuje...

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret

Polędwica Wellington – poznaj jej sekret

Soczysta, aromatyczna, zaskakująca. Oficjalną nazwę otrzymała około 1814 roku, choć jadano ją już wcześniej. Dziś o dekadentce w czystej postaci: Polędwicy Wellington. To niezwykłe danie otrzymało...

Godziny otwarcia

Poniedziałek – Niedziela
od 12:00 do ostatniego gościa

Adres

Plac Piłsudskiego 9
00-078 Warszawa
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska
U Winiawy Restauracja Warszawa kuchnia oficerska