Kawa i herbata to nie jedyne napoje, jakie możemy połączyć z deserem. Wina mogą podkreślić nie tylko smak mięsa czy ryby, ale też słodkości. Cały sekret polega na dobrym dobraniu wina do deseru.

 

Wino należy dobrać do słodkości deseru

 

Słodko-gorzkie brownie, kwaśna tarta cytrynowa, słony karmel, mocno słodka beza – chociaż desery nazywamy słodkościami, to mogą mieć one wiele innych smaków i poziomów słodkości. Przede wszystkim warto wiedzieć, że do deserów nigdy nie pijemy tego samego wina, co do obiadu czy kolacji. Wtedy wybieramy zazwyczaj wina wytrawne i półwytrawne, a właśnie tego nie chcemy przy deserach.

 

Wybierając wino do deseru, powinniśmy wziąć pod uwagę, jak bardzo jest on słodki. Ogólna zasada głosi, że wino powinno być przynajmniej tak samo słodkie jak deser. Jeżeli wybierzemy zbyt wytrawny trunek, to pijąc jego łyczek po zjedzeniu słodkiego deseru, możemy się mocno skrzywić.

 

Intensywne i słodkie wina dobrze znoszą desery czekoladowe, które również są mocne i często mają gorzką nutę. Słodkie wino przełamie więc ich głęboki smak. W przypadku deserów owocowych możemy postawić na bardziej subtelne wina, które podkreślą owocowe nuty na naszym talerzyku.  Półsłodkie i półwytrawne trunki to najlepsza opcja, ponieważ zbyt słodkie wino mogłoby zdominować deser.

 

Dobierz wino kolorem do deseru

 

Druga wskazówka przy dobieraniu wina do deseru jest bardzo prosta i nie wymaga dużej wiedzy o winach. Eksperci zalecają, żeby białe wina dobierać do jasnych deserów, a te czerwone do ciemnych. Wina białe z zasady są lżejsze i bardziej owocowe, więc będą się idealnie komponować z  deserami na bazie owoców, bitej śmietany, białej czekolady, sernikami i wszelkimi kremami. Pasują też do lodów. Nie zdominują takiego deseru, tylko podkreślą jego lekkość. Z kolei wina czerwone powinniśmy łączyć z „mocniejszymi” deserami: fondantem czekoladowym, piernikami, deserami z cynamonem, gałką muszkatołową czy kardamonem. Słodkie wino Oremus Tokaji Szamorodni będzie idealnym wyborem do mocnych deserów. Do takich deserów pasuje też porto, które swoją intensywnością współgra z cięższymi deserami.

 

Deser i wina mogą komplementować się nutami

 

Nie tylko kolor, ale też nuty wyczuwalne w winie możemy dopasować do deseru. Wiśnie, cytryny, czekolada – to składniki nie tylko deserów, ale też aromaty w winie. Dlatego warto zainteresować się bukietem danego wina i dobrać go do składników naszego deseru. Na przykład Riesling ma w sobie aromaty cytrusów i brzoskwiń, dzięki czemu będzie idealny do lekkich, owocowych deserów i nie tylko nie zabije ich smaku, ale właśnie je podkreśli. Wina z nutą cytryny warto też połączyć z bezą czy tartą cytrynową.

 

Z kolei wina czerwone często mają w sobie aromaty wiśni, czekolady czy jagód. Dlatego świetnie sprawdzą się do tarty czekoladowej ze słonym karmelem, tiramisu czy deserów z wiśniami.

 

Również prosseco i inne wina musujące świetnie sprawdzą się w połączeniu z deserami, jak np. Prosecco Extra Dry Tenuta Sant’Anna. Wina musujące dobrze jest łączyć z wypiekami drożdżowymi.

 

Czy szampan można łączyć z tortem?

 

Czy to z okazji urodzin, czy wesela, często łączymy torty z szampanem. Zarówno deser, jak i trunek kojarzymy z ważnymi okazjami, więc czemu nie? Odpowiedź jest prosta: połączenie szampana i tortu łamie zasadę pierwszą, a więc mówiącą o tym, że trunek do deseru powinien być co najmniej tak samo słodki jak sam deser. Okazuje się więc, że dzieci wiedzą co robią, łącząc tort urodzinowy z Piccolo. Jeżeli jednak chcielibyśmy skosztować trunku dla dorosłych, to do tortu lepiej dobrać słodkie lub półsłodkie wino. Jego kolor powinien być odpowiedni do smaku i koloru deseru  – np. do tortu szwarcwaldzkiego zdecydowanie bardziej  będzie pasowało wino czerwone.

 

Zabaw się w food and wine pairing

 

Odpowiednie połączenie jedzenia i wina nazywamy „food and wine pairing”. Ponieważ Restauracja  u Wieniawy w Warszawie ma w swoim menu zarówno desery, jak i wiele rodzajów win, to możemy wypróbować w niej swoje możliwości połączenia odpowiednich deserów i trunków. Znajdziemy tu szeroki wachlarz win białych, czerwonych, musujących, szampanów i win słodkich idealnych do deserów. W karcie win w Restauracji u Wieniawy znajdziemy wina z całego świata: klasyczne wina włoskie, hiszpańskie i portugalskie, ale również te pochodzące z Nowej Zelandii, a nawet Polski. Piękno polega na tym, że możemy próbować aż do skutku i eksperymentować z nowymi kombinacjami.