Wśród nietypowych świąt można znaleźć wiele tych dla łasuchów: Dzień Pączków, Dzień Naleśników, Dzień Ciasta… Jednym z najlepszych jest też na pewno Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. To idealna wymówka do maczania wszystkiego w naszym ukochanym przysmaku.

Czekolada pasuje do wszystkiego

Piękno czekolady polega na tym, że może mieć wiele twarzy. Mamy czekolady gorzkie, mleczne, białe, z orzechami, owocami, chilli… Ten przysmak pasuje oczywiście do deserów, ale można go łączyć też z wytrawnymi smakami. Dlatego w Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekolady ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Przedstawiamy popularne i mniej popularne pomysły na dania z czekoladą.

Zacznij dzień od czekolady na śniadanie

Już od samego rana można celebrować to święto. Do porannej kawy będzie pasował syrop czekolady. Wszelkie naleśniki, placuszki czy omlety na słodko również tylko zyskają na dodatku czekolady. Jeżeli preferujemy zdrowsze opcje, to czekoladę można dodać również do owsianki.

Owoce w czekoladzie – spraw sobie czekoladową fontannę

Popularnym dodatkiem do czekolady są owoce. Truskawki, mandarynki, banany, figi – trudno o owoc, do którego nie pasowałaby czekolada. W Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą ciekawym pomysłem będzie sprawienie sobie czekoladowej fontanny albo pójście do miejsca, które takie oferuje. Wtedy możemy wypróbować inne ciekawe połączenia smakowe – sami decydujemy o tym, co dodamy do fontanny. Mogą to być pianki, orzechy, precelki…

Czekolada do mięs i warzyw?

Chociaż czekolada kojarzy nam się jako słodki przysmak, to okazuje się, że wydobywa też smak mięsa i wielu potraw. Kakao, przyprawy i czosnek to świetna kombinacja na marynatę do steka. Czekolada wydobędzie też ciekawy smak z popularnego chilli con carne. Ten przysmak jest też składnikiem popularnego w innych częściach świata sosu mole. Podaje się go do mięs i owoców morza. Amerykanie wymyślili połączenie składające się z ich dwóch ulubionych produktów – bekon maczany w czekoladzie. Może to kolejny dodatek do fontanny czekoladowej?

Słodycze i desery z czekoladą

Nie ma się jednak co oszukiwać. Czekolada najbardziej pasuje do słodyczy, ciast, deserów i wszystkiego, co słodkie. Bliskość świąt oznacza, że możemy już poćwiczyć czekoladowe polewy, ciasteczka i biszkopty. Może to być też jednak okazja do wypróbowania bardziej egzotycznych przepisów. Czekolada to obowiązkowy dodatek do hiszpańskich churrosów, to jednak nie jedyna ciekawa opcja.

Poniżej przedstawiamy ciekawy pomysł na zrobienie czekoladowego fondue, do którego będzie konieczne specjalne naczynie. Wszystko, czego będziecie potrzebować to pół litra śmietanki kremówki, 2 tabliczki czekolady gorzkiej i 2 tabliczki czekolady mlecznej. Dodatki zależą już od Was: banany, truskawki, gruszki, herbatniki, precelki, pianki. Śmietanę należy podgrzać w garnku i stopniowo dodawać do niej pokruszoną czekoladę. Kiedy wszystko się rozpuści, całość należy przelać do naczynia do fondue z podgrzewaczem. W cały czas płynnej czekoladzie można do woli maczać różne dodatki. To świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi.

Skosztuj deserów z czekoladą w Restauracji u Wieniawy

Jeżeli święto czekolady chcesz celebrować z przytupem, to warto skosztować deserów w warszawskiej restauracji u Wieniawy. Nasi kucharze zaprezentują Ci przepiękne desery z dodatkiem tego kakaowego przysmaku. W naszym menu można znaleźć sernik polany dekadencką czekoladą i ptasie mleczko z truskawkami. Fani lżejszych smaków również znajdą desery dla siebie. Kisiel wiśniowy z parfait chałwowym to ciekawa propozycja, o którą ciężko w innych miejscach. Miłośnicy klasyków na pewno docenią z kolei strudel jabłkowy.

Desery to oczywiście nie wszystko, co znajdziecie w naszym menu. Deser z czekoladą może być ukoronowaniem pysznego obiadu albo kolacji złożonej z dań z czasów 20-lecia międzywojennego.

Wracając jednak do czekolady – wszystkim jej miłośnikom życzymy miłego świętowania!