8 – 15 września, po raz pierwszy „U Wieniawy”, specjalnie dla naszych Gości

jedyny taki „Festiwal śledzia”!

Nieznane smaki, wyrafinowane sposoby przyrządzania i niezwykłe połączenia. Rozkosz dla podniebienia(!), a to wszystko na podstawie starych receptur, na bazie ryb poławianych w duńskich i norweskich łowiskach Morza Północnego. Ręcznie przygotowywane śledzie, niektóre z nich marynowane aż przez 4 miesiące w 4-proc. Sherry, inne podwędzane na drewnie bukowym. Od 8 września dostępne „U Wieniawy”!

Christiansø Pigens Sild, Emder Matjes (prawdziwe majtasy) czy rolmopsy, te wyjątkowe, dostępne w naszym festiwalowym menu śledzie dostarczane są przez „Śledzie z Bornholmu”, dystrybutora i wyłącznego importera produktów Emder Matjes oraz Christiansø Pigens Sild.
Nasz kulinarny Festiwal, to też świetna okazja do odkrycia niezwykłych połączeń śledzia z różnymi rodzajami wódki. O te, perfekcyjne zadbał Maciej Starosolski, ambasador marki Wyborowa rekomendując Państwu do każdego dania wybraną wódkę, a schłodzoną przez nas do wskazanej przez Macieja temperatury. Ostoya Vodka, partner naszego festiwalu zadbał by nie zabrakło ich na naszych stołach.

Drodzy Goście! W imieniu ekipy „Śledzie z Bornholmu”, Ostoya Vodka i naszego Szefa kuchni – Krzysztofa Kowalskiego zapraszamy serdecznie na ucztę smaków. Już od 8 września!

Do zobaczenia!

Rezerwacje
☎️ telefon: +48 573 000 526
📧 e-mail: biuro@uwieniawy.pl

📍 Restauracja „U Wieniawy”, plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9, Warszawa.

Zapraszamy serdecznie!


Festiwalowe menu

-> Emder Matjes
Lekko solone matjasy w oleju – śledzie pochodzące z norweskich łowisk na morzu północnym.
Lekko zasolone, w oleju spożywczym. Zawartość tłuszczu wynosi około 26 proc.
Przed zapakowaniem do pudełek, śledzie leżakują w beczkach i dojrzewają.
Podawane w oleju z marynowaną cebulą i pieczonym ziemniakiem.
Do tego dania polecamy: Wyborowa żyto 4-6 °C

-> Podwędzane matjasy w oleju
Różnią się od solonych, zdecydowanie niższym zasoleniem oraz smakiem dymu
z podwędzania na drewnie bukowym. Do nich też podajemy pieczonego ziemniaka
i marynowaną cebulę z jabłkiem w kwaśnej śmietanie.
Do tego dania polecamy: Ostoya charcoal filtered 8 °C

-> Bismarki/rolmopsy
Pełne tuszki śledzia w zalewie octowej, lekko słodkiej. Rolmopsy zawierają ogórek konserwowy,
podane z marynowanymi cebulkami cipollino w balsamico.
Do tego dania polecamy: Luksusowa z ziemniaków 4 °C

-> Sherry sild
Śledzie marynowane w 4-proc. Sherry, słodkie, owocowe, z wyczuwalną wiśniową nutą.
Do tego konfitura z z czerwonej cebuli.
Do tego dania polecamy: Ostoya Vodka 8-10 °C

-> Tatar ze śledzia
z kaparami, szalotką i ogórkiem konserwowym.
Do tego dania polecamy: Wyborowa Exquisite 4-6 °C

-> Lekko solony matjas zamarynowany w oleju
razem z czosnkiem niedźwiedzim, podany z sałatką ziemniaczaną.
Do tego dania polecamy: Ostoya Vodka 6-8 °C

Wszystkie śledzie w festiwalowej cenie 49 zł‼️

 

Rezerwacje
☎️ telefon: +48 573 000 526
📧 e-mail: biuro@uwieniawy.pl

📍 Restauracja „U Wieniawy”, plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9, Warszawa.

Zapraszamy serdecznie!